Følg Lindorff AS

600 000 sliter med regningene etter julegaveshopping

Nyhet   •   des 14, 2017 07:30 CET

Sjef for Lindorff Norge, Anette Willumsen, oppfordrer alle til å planlegge forbruket i julen etter evnen til å betale for det.

Nærmere 600 000 nordmenn har måttet låne penger for å få råd til å kjøpe julegaver til sine nærmeste. Resultatet kan bli en krevende start på det nye året. Funnene kommer frem i en undersøkelse utført av kreditthåndteringsselskapet Lindorff.

Nesten fire av ti i Norge synes de bruker mer penger på julegaver enn de burde. Og nærmere en av fem nordmenn bekymrer seg for hvordan de skal få råd til julegaver, viser er en internasjonal undersøkelse utført av kreditthåndteringsselskapet Lindorff.

- Kjøp på kreditt er fornuftig for de som vet at de har evne til å betale tilbake. Det er ikke meningen å bruke kreditt for å finansiere en livsstil man ikke har råd til, men et stort forventningspress knyttet til julegaver, kan gjøre dette vanskelig, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff.

Trøblete januar
Dyre julegaver gjør at Lindorff frykter betalingsproblemer for nordmenn i januar. 12 prosent av de spurte i undersøkelsen oppgir at de har måttet låne penger eller har maksimert kredittkortet for å kjøpe julegaver. Dette tilsvarer at 586 000 nordmenn over 18 år har handlet over evne. Det er nesten like mange som alle innbyggere i Oslo (667 000) og mer enn dobbelt så mange mennesker som bor i Bergen (278 000).

- Det viktigste er å planlegge forbruk i julen etter evnen til å betale for forbruket, også for de regningene som kommer i januar. Vi håper alle som får betalingsproblemer tar kontakt slik at vi sammen kan se på mulige løsninger, sier Anette Willumsen i Lindorff.

Andre låner til jul
Det er imidlertid ikke nordmenn som får størst baksmell i januar. 32 prosent av irene oppgir at de enten må låne penger eller maksimerer kredittkortet for å få råd til å kjøpe julegaver. Polakkene følger hakk i hel, hvor 30 prosent oppgir det samme. Det gjør at Norge scorer lavt på «julebaksmell».

- Vi ser at folk i andre land handler mer av julegavene på kreditt. Det som bekymrer oss i Norge, er at de som sliter med økonomiske problemer både får større krav og flere saker mot seg, sier Willumsen.

I tredje kvartal skyldte nordmenn med økonomiske problemer over 160 000 kroner i snitt, og hadde i snitt over fem saker mot seg.

Bekymrede portugisere
Portugiserne bekymrer seg mest for hvordan de skal få råd til julegaver. Hele 46 prosent oppgir at de er bekymret for dette.

Irene er også de som mener de bruker mer penger enn de burde på julegaver. Hele 53 prosent av respondentene i undersøkelsen oppgir dette, mens 44 prosent bekymrer seg over hvordan de skal få råd til julegaver.


Kontaktpersoner:

Mats Samdahl Weltz, kommunikasjonssjef i Lindorff AS
Telefon: +47 950 46 330
E-post: EXT-mats.samdal.weltz@lindorff.com

Stig Inge Eikemo, direktør marked og kommunikasjon i Lindorff AS.
Telefon: + 47 900 70 384
E-post: Stig-Inge.Eikemo@lindorff.com

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.