Følg Lindorff AS

Nordmenn skylder mindre penger

Pressemelding   •   sep 23, 2016 13:18 CEST

Illustrasjonsfoto - foto Klaudia Lech

Folk med betalingsproblemer skylder mindre penger enn for ett år siden. Beløpene har krympet med 7,8 %, ifølge Lindorffanalysen.

I underkant av hver 20. nordmann har betalingsanmerkning – til sammen rundt 1,2 millioner anmerkninger.

Analysen gir et innblikk i gjeldsutviklingen relatert til mislighold i Norge, og publiseres kvartalsvis av Lindorff.

I snitt skylder folk med betalingsproblemer 32.780 kroner hver i andre kvartal 2016 – en nedgang på 7,8 % sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Det er også en nedgang i antall personer som sliter med å gjøre opp for seg. Drøyt 224.000 privatpersoner over 18 år står oppført med betalingsanmerkning. Det er 0,3 % færre enn for ett år siden. 14 av 19 fylker kan vise til fremgang på dette området over tid (de siste tolv månedene), i form av færre innbyggere med anmerkning.

Får flere saker å stri med
Til tross for positive tendenser, så øker antall anmerkninger per person – fra 4,9 saker i snitt i andre kvartal 2015, til 5,3 i andre kvartal 2016.

– Når det gjelder Norge generelt, så har oljekrisen foreløpig ikke medført noen betydelig forverring i misligholdet blant privatpersoner. Videre er det aspekter ved norsk økonomi som gir grunn til optimisme. Arbeidsledigheten har falt hittil i år, og rentenivået er lavt, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff Norge.

– Samtidig ser vi at de som allerede står oppført med betalingsanmerkning, får flere saker å stri med. Det er en utvikling vi er bekymret over. Når problemene hoper seg opp, blir det vanskeligere å komme ut av situasjonen og finne en god løsning, sier hun.

Betalingsvanskene størst i oljebeltet
Hun understreker at det er til dels store regionale forskjeller.

– Betalingsvanskene øker i oljebeltet, spesielt i Telemark, Agderfylkene og Rogaland. Her vokser betalingsanmerkningene raskere enn i resten av landet. Det henger sammen med økt arbeidsledighet i oljebeltet. Vi får se hvordan dette utvikler seg. Ett av faresignalene er økningen i antall forhåndsvarsler om oppsigelser og permitteringer, sier Willumsen.

I Aust- og Vest-Agder har antall anmerkninger økt med henholdsvis 16,7 % og 16,5 % i andre kvartal, sammenlignet med andre kvartal i fjor. Telemark og Rogaland ligger like bak med 14,3 % og 12 % økning.

Betalingsproblemer er mest utbredt blant menn, unge og eldre, ifølge Lindorffanalysen.

Om Lindorffanalysen
Analysen gir et innblikk i gjeldsutviklingen relatert til mislighold i Norge, og gis ut kvartalsvis. Den vurderer både privat- og bedriftsmarkedet, og ser blant annet på utviklingen innen betalingsanmerkninger og konkurser.

For mer informasjon, kontakt
Stig Inge Eikemo, kommunikasjonsdirektør i Lindorff Norge, stig-inge.eikemo@lindorff.com, mob. 90070384
Lene Kallum, kommunikasjonssjef i Lindorff Norge, lene.kallum@lindorff.com, mob. 99107900

Lindorff ble etablert 1898 og er europaledende tjenesteleverandør i innen inkasso og relaterte tjenester. Lindorff tilbyr tjenester innen inkasso, gjeldskjøp og betalings- og faktureringstjenester.

I dag har Lindorff 4.300 ansatte fordelt på 13 land med hovedkontor i Oslo, Norge. I 2015 omsatte vi for 534 millioner euro (2014: 475 millioner euro).

Nordic Capital Fund VIII er hovedeier av Lindorff.

Vedlagte filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.