Gå videre til innhold
​Eldre over 66 sliter stadig oftere med å betale regningene, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff Norge.
​Eldre over 66 sliter stadig oftere med å betale regningene, sier Anette Willumsen, administrerende direktør i Lindorff Norge.

Nyhet -

Lindorff-analysen er klar: Betalingstrøbbel for de eldre

Veksten i norsk økonomi har tatt seg opp og ledigheten er fallende, men to funn gir grunn til bekymring. Betalingsproblemene fortsetter for folk i oljebeltet og stadig flere eldre sliter med å betale regningene sine.

Lindorffs temperaturmåling på norsk økonomi for andre kvartal viser at omstillingstakten i norsk næringsliv øker, og vekst i både nyetableringer og konkurser gir flate konkursandeler.

- Veksten har tatt seg opp i Norge. Over tid forventer vi at dette vil gi positive utslag i husholdningenes betalingsevne og færre konkurser i næringslivet, noe som igjen vil redusere kredittrisikoen, sier administrerende direktør Anette Willumsen i Lindorff Norge.

For nordmenn flest viser denne utgaven av Lindorff-analysen bedring, men folk i oljebeltet, samt de eldre, sliter oftere enn før.

Bekymrer
Ved utgangen av andre kvartal hadde 255 000 nordmenn betalingsproblemer, og skylder omlag 40 milliarder kroner. I andre kvartal var det fem prosent flere personer i Rogaland med betalingsproblemer, sammenlignet med Q2/16.

- Utviklingen i oljebeltet bekymrer oss. Selv om andelen med betalingsanmerkninger totalt sett i Norge er ned i andre kvartal, er det sterk vekst i betalingsproblemene i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder, sier Willumsen.

De siste fem årene har antall personer med betalingsanmerkninger i Rogaland steget med 23 prosent – desidert mest i Norge. 18 328 personer hadde ved utgangen av andre kvartal betalingsanmerkning i Rogaland. På landsbasis har 5,6 prosent av befolkningen betalingsanmerkning. Verst står det til i Finnmark og Østfold (7,1 prosent), mens Sogn og Fjordane er nede på 3,1 prosent.

Betalingstrøbbel for de eldre
De eldre over 66 sliter stadig oftere. Over de siste fem årene er antall betalingsanmerkninger opp over 60 prosent for de over 66 år. Nesten 17 000 over 66 år har nå betalingsanmerkninger ved utgangen av andre kvartal.

- Eldre har flere boliger, går ut og spiser og reiser like mye. Det er ikke noe galt i det, men det er viktig å tilpasse økonomien til det å være pensjonist, sier Lindorff-sjefen.

Det siste året er veksten på ti prosent fra utgangen av Q2/16. En forklaring er endret forbruksvaner – de eldste låner mer og gjennom hele livet.

Raskere omstilling
Omstillingen av norsk næringsliv innebærer økt kredittrisiko i bedriftsmarkedet på kort sikt. Både antall konkurser og antall aktive aksjeselskaper vokser, som gjør at konkursandelen er stabil.

- Samtidig ser vi fortsatt at antall ansatte per konkurs er økende, men alderen på selskapene som går konkurs faller, avslutter Willumsen.

Bygg- og anleggsbransjen har økende konkursandel – og størst bransjemessing forverring. 

Emner

Tags

Pressekontakt

Bunny Nooryani

Bunny Nooryani

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør  +47 480 27 575

Markedsleder innen inkasso og relaterte tjenester

Lindorff ble etablert i 1898 og er markedsleder i Norge innen fakturering og betaling, kredittopplysning, låneadministrasjon og porteføljeoppkjøp. En vesentlig del av vår kjernevirksomhet er å finne gode løsninger på betalingsutfordringer. Lindorff har ca 650 medarbeidere, fordelt på kontorer i Oslo, Røyken og Trondheim. Lindorff i Norge er datterselskap av Intrum (Intrum Justitia AB).

Lindorff og Intrum Justitia slo seg sammen 27. juni 2017 og ble til Intrum. Selskapet er nå bransjens ledende leverandør av tjenester innen kredittadministrasjon. Selskapet er til stede i 24 europeiske land, der 8000 medarbeidere jobber for å fremme en sunn økonomi. I 2017 hadde Intrum en proforma inntekt over 12 måneder på SEK 12,2 milliarder. Selskapet har hovedkontor i Stockholm, Sverige og er notert på Nasdaq Stockholm.
For mer informasjon, besøk www.intrum.com eller www.lindorff.com.

Lindorff AS
Hoffsveien 70B
0377 Oslo
Norway