Gå videre til innhold
Norske bedrifters betalingsgap er større enn Europasnittet

Pressemelding -

Norske bedrifters betalingsgap er større enn Europasnittet

Næringslivet i Europa forbereder seg på en større økonomisk nedtur, og norske bedrifter er blant dem som må vente lengst på å få betalt for sine varer og tjenester. Det viser en fersk undersøkelse utført av Intrum-konsernet, som Lindorff er en del av.

Undersøkelsen European Payment Report viser at betalingsgapet, tiden fra en betalingsfrist til faktisk innbetaling finner sted, er større for norske bedrifter enn det europeiske gjennomsnittet. Dette gjelder spesielt for bedrifter som har andre bedrifter som kunder. For disse tar det i gjennomsnitt 16 prosent lengre tid å motta en innbetaling enn i resten av Europa, ifølge undersøkelsen blant nesten 10.000 bedrifter i 29 land fordelt på 11 bransjer.

– Det kan skape alvorlige utfordringer når bedrifter går lenge uten å få betalt. Bedriftene kan få problemer med å betale sine egne ansatte og leverandører, og risikerer i verste fall å gå konkurs. Disse utfordringene har blitt forsterket av koronapandemien, som har ført til etterspørselssvikt og lavere inntekter for mange bedrifter, sier Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff, Norges største inkassoselskap.

Risikerer skvis

Mer enn halvparten av de spurte bedriftene sa at de risikerer å få en likviditetsskvis på grunn av forsinkede betalinger. Til sammenligning svarte 35 prosent det samme før pandemien. I Norge sa 43 prosent av bedriftene at forsinkede betalinger truer deres evne til å overleve, mot 38 prosent i gjennomsnitt i Europa.

Samtidig sa 76 prosent av de norske bedriftene at de har akseptert lengre betalingsfrister enn de er komfortable med fordi de ikke vil skade kunderelasjoner. Til sammenligning var gjennomsnittet i Europa på 69 prosent.

«Likviditetsdugnad»

Før sommeren oppfordret kommunalminister Nikolai Astrup offentlige aktører i Norge om å fremskynde utbetalinger til underleverandører for å styrke deres likviditet. Flere statlige virksomheter, kommuner og universiteter fulgte opp. I mai rapporterte Statsbygg at regninger for 1,6 milliarder kroner fra underleverandører var innbetalt før forfall som en del av en såkalt «likviditetsdugnad».

– Kontroll på likviditeten er avgjørende for å holde hjulene i gang i bedrifter og samfunnet for øvrig. Dette blir enda mer gjeldende nå som vi står overfor en stor europeisk økonomisk nedtur, sier Hjellegjerde Martinsen.

Resesjonsfrykt

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at EU-landenes økonomi vil krympe 7,1 prosent i år, mens det i Norge blir en sammentrekning på 6,3 prosent. Rundt 60 prosent av selskapene i undersøkelsen sa at en europeisk resesjon vil være en av de største utfordringene til å få betalinger i tide de neste 12 månedene. Flere av virksomhetene sa at de tar grep, som å redusere kostnader og ansettelser, for å håndtere en større økonomisk nedtur.

240 norske bedrifter deltok i undersøkelsen, som ble gjennomført i perioden februar til mai. Den fullstendige rapporten er tilgjengelig her: www.lindorff.no/epr2020

For mer informasjon, ta kontakt med

Bunny Nooryani, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Lindorff

Tel: +47 480 27 575

Emner


Lindorff ble etablert i 1898 og er markedsleder i Norge innen inkasso, fakturering og betaling, låneadministrasjon og porteføljeoppkjøp. En vesentlig del av vår kjernevirksomhet er å finne gode løsninger på betalingsutfordringer. Lindorff har ca 650 medarbeidere, fordelt på kontorer i Oslo, Røyken og Trondheim. Lindorff i Norge er datterselskap av Intrum.

Lindorff og Intrum Justitia slo seg sammen 27. juni 2017 og ble til Intrum. Selskapet er nå bransjens ledende leverandør av tjenester innen kredittadministrasjon. Selskapet er til stede i 24 europeiske land, der 9000 medarbeidere jobber for å fremme en sunn økonomi. I 2018 hadde Intrum en inntekt på SEK 13,4 milliarder. Selskapet har hovedkontor i Stockholm, Sverige og er notert på Nasdaq Stockholm.

For mer informasjon, besøk www.intrum.com eller www.lindorff.com.

Pressekontakt

Bunny Nooryani

Bunny Nooryani

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør  +47 480 27 575

Markedsleder innen inkasso og relaterte tjenester

Lindorff ble etablert i 1898 og er markedsleder i Norge innen fakturering og betaling, kredittopplysning, låneadministrasjon og porteføljeoppkjøp. En vesentlig del av vår kjernevirksomhet er å finne gode løsninger på betalingsutfordringer. Lindorff har ca 650 medarbeidere, fordelt på kontorer i Oslo, Røyken og Trondheim. Lindorff i Norge er datterselskap av Intrum (Intrum Justitia AB).

Lindorff og Intrum Justitia slo seg sammen 27. juni 2017 og ble til Intrum. Selskapet er nå bransjens ledende leverandør av tjenester innen kredittadministrasjon. Selskapet er til stede i 24 europeiske land, der 8000 medarbeidere jobber for å fremme en sunn økonomi. I 2017 hadde Intrum en proforma inntekt over 12 måneder på SEK 12,2 milliarder. Selskapet har hovedkontor i Stockholm, Sverige og er notert på Nasdaq Stockholm.
For mer informasjon, besøk www.intrum.com eller www.lindorff.com.

Lindorff AS
Hoffsveien 70B
0377 Oslo
Norway